講師派遣申込書籍購入申込協会入会申込

宮澤健一記念賞の受賞者一覧を掲載しています。

歴代受賞者

◎第1回 (平成22年度)

大橋 弘 氏  (東京大学大学院経済学研究科准教授)
明城 聡 氏  (神戸大学大学院経済学研究科准教授)

“Assessing the Consequences of a Horizontal Merger and its Remedies in a Dynamic Environment”
(Faculty of Economics, University of Tokyo in its series CIRJE F-Series with number CIRJE-F-609)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

小島 武仁 氏  (スタンフォード大学経済学部助教授)

“Axioms for Deferred Acceptance”
(Econometrica , Vol. 78, No. 2 (March 2010), pp633-653, (co-authored with Mihai Manea))

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

◎第2回 (平成24年度)

鈴木 彩子 氏  (早稲田大学国際教養学部講師)

“Yardstick Competition to Elicit Private Information: An Empirical Analysis”
(Review of Industrial Organization, Volume 40, Number 4 (2012))

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

◎第3回 (平成26年度)

西田 充邦 氏(ジョンズ・ホプキンス大学ビジネススクール助教授)

“Regulation, Enforcement, and Entry: Evidence from the Spanish local TV industry”
(International Journal of Industrial Organization, 32, 2014。Ricard Gil氏との共著)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

西村 淳一 氏(学習院大学経済学部准教授)

「日本企業による特許・ノウハウライセンスの決定要因」
(日本経済研究 No69。岡田羊祐氏との共著)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

◎第4回 (平成28年度)

高橋 悠也 氏 ジョンズ・ホプキンス大学助教授

論題:“Estimating a War of Attrition: The Case of the US Movie Theater Industry” (American Economic Review Vol. 105 No. 7 July 2015)

石井利江子 氏 滋賀大学准教授

論題:“Bid roundness under collusion in Japanese procurement auctions” (Review of Industrial Organization Volume 44, Issue 3, May 2014)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

◎第5回 (平成30年度)

伊神  満 氏 イェール大学経済学部准教授

論題:“Estimating the Innovator’s Dilemma: Structural Analysis of Creative Destruction in the Hard Disk Industry, 1981-1998” (Journal of Political Economy: 125, 2017)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

遠山 祐太 氏(早稲田大学政治経済学部准教授)

論題:“The Effects of Domestic Merger on Exports: A Case Study of the 1998 Korean Automobile Industry” (Journal of International Economics:107, 2017 大橋弘氏との共著)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

西脇 雅人 氏(大阪大学経済学研究科准教授)

論題:“Horizontal Mergers and Divestment Dynamics in a Sunset Industry” (Rand Journal of Economics:47, 2016)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

◎第6回 (令和2年度)

菅谷 拓生 氏  スタンフォード大学経営大学院准教授

論題:“Maintaining Privacy in Cartels”(Journal of Political Economy: 126, 2018)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

土居 直史 氏 (小樽商科大学商学部経済学科准教授)

論題:“Market structure and product quality: A study of the 2002 Japanese airline merger”(International Journal of Industrial Organization:62, 2019)

>>選考経過  >>受賞論文の要旨

注 :( )の役職は受賞当時。